Man on the Moon: το πιο ξεχωριστό marketing event της χρονιάς

Με οικοδεσπότες την MARMYK Iliopoulos και την Design Ambassador, πρωτοπόροι αρχιτέκτονες μυήθηκαν στα μυστικά ενός μυθικού προϊόντος: του ελληνικού μαρμάρου. Ήταν ένα σαββατοκύριακο που συνδύασε τη οινογνωσία με την γεωλογία,
και την αρχαιολογία με τις σύγχρονες κατασκευές.

Η γη κυοφορεί το υλικό. Οι άνθρωποι το μετουσιώνουν σε πολιτισμό. Από γενιά σε γενιά οι τεχνίτες, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί βρίσκουν νέους τρόπους να το αποθεώσουν, με έμπνευση και μέτρο όλους εμάς που ζούμε μέσα στην ύλη. Μια ύλη που στην περίπτωση του μαρμάρου κουβαλά ένα τεράστιο γεωλογικό, ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο.

Αρχιτέκτονες στο φεγγάρι

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του μαρμάρου δε θα μπορούσαν να χωρέσουν ολοκληρωτικά σε ένα «απλό» showroom. Το showroom για ένα τέτοιο υλικό είναι η ίδια η γη ή μάλλον… το φεγγάρι! Το «Man on the Moon», μια πρωτοβουλία του Βασίλη Μπαρτζώκα (The Design Ambassador) και της MARMYK ILIOPOULOS, ήταν το πρώτο event που ενέταξε τόσο οργανικά και εν τέλει μνημειακά, την εμπειρία του υλικού σε ένα συνολικό βίωμα.

Από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ως το «σεληνιακό» τοπίο του σύγχρονου λατομείου, και από το εργοστάσιο που μεταμορφώνει το μάρμαρο και το στέλνει στα πέρατα της γης, ως το κοντινό οινοποιείο με το οποίο έχει εκλεκτικές συγγένειες, ξεδιπλώθηκε η αρχαία ιστορία και αποκαλύφθηκαν οι σύγχρονες δυνατότητες ενός θαυμαστού υλικού.

Οι επιλεγμένοι αρχιτέκτονες και το Andro επισκέφθηκαν τον τόπο όπου το μάρμαρο γεννιέται. Καταδύθηκαν στη μήτρα της ύλης, μέσα στο λατομείο, διανύοντας με τα μάτια και την αφή τους εκατομμύρια χρόνια και γεωλογικές στιβάδες. Γνώρισαν και άλλα προϊόντα που γεννά η ίδια γη, πάνω από το χώμα, όπως το αμπέλι που μας δίνει το εκλεκτό κρασί. Περιηγήθηκαν στην ιστορία του τόπου από την αρχαιότητα ως σήμερα, εκεί όπου βρίσκονται τα συγγενή μάρμαρα που σμίλευαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΟΙΝΟΣ

Από το Ναύπλιο, οι επισκέπτες μετέβησαν στο Κτήμα Σκούρα όπου έχει προγραμματιστεί το Wine & Marble Pairing: Ο Πάνος Ηλιόπουλος της MARMYK και ο Δημήτρης Σκούρας του κτήματος ΣΚΟΥΡΑ συνδύασαν διαφορετικά κρασιά με διαφορετικά μάρμαρα σε ένα παιχνίδι γεύσης, υφής και αντιστίξεων.

Ποιές είναι οι εκλεκτικές συγγένειες του μαρμάρου και της αμπέλου; Το πέτρωμα σχηματίζεται βαθιά κάτω από τη γη. Το σταφύλι ξεφυτρώνει πάνω από το χώμα. Μάρμαρο και οίνος μετουσιώνονται στα χέρια του ανθρώπου, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Στο Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ συνδυάστηκαν εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου με 10 είδη μαρμάρων, ενεργοποιώντας τις 5 αισθήσεις: τη γεύση, την αφή, την όσφρηση, την όραση και την ακοή, μυρίζοντας και δοκιμάζοντας, ακούγοντας διαδοχικά τους παραγωγούς να μας ταξιδεύουν από το υπέδαφος στο ποτήρι. Ήταν και μια ευκαιρία για τους καλεσμένους να στοχαστούν πάνω στην γεωλογία και την γεωργία, το ρευστό και το στέρεο, το παντοτινό και το εφήμερο, την ελληνική γη και τα δημιουργήματα του ανθρώπου.

Μπρος στα εκατομμύρια των χρόνων που χρειάζεται το μάρμαρο για να σχηματιστεί,
οι αιώνες που μας χωρίζουν από τις αρχαίες μαρμάρινες κατασκευές,
μοιάζουν αμελητέοι.

Η ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στην Επίδαυρο. Το Αρχαίο Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιερό του Ασκληπιού, οι Ξενώνες, τα Λουτρά, το Τελετουργικό εστιατόριο, το Ωδείο, το Στάδιο και το Άβατον αποτέλεσαν επιπλέον σταθμούς της περιήγησης στον κόσμο του μαρμάρου, με ξεναγό τον πολιτικό μηχανικό Ευάγγελο Καζολιά που επιμελείται τις εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια που απαιτούνται ώστε ένα πέτρωμα σαν το εκλεκτό μάρμαρο να σχηματιστεί, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περίπου 2350 χρόνια που μας χωρίζουν από τη θεμελίωση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου μπορεί να είναι ιστορικά ένα πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά γεωλογικά είναι αμελητέο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μάρμαρα της Επιδαύρου είναι πρώτα ξαδέρφια με το μάρμαρο που μπορούμε να εξορύξουμε για να ντύσουμε το σπίτι μας σήμερα, εν έτει 2021.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ MARMYK

Από την Επίδαυρο, οι αρχιτέκτονες μετέβησαν στο εργοστάσιο της MARMYK. Εκεί, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παρουσίασε τη διαδικασία κοπής και επεξεργασίας του μαρμάρου. Και εξήγησε πως ο ακατέργαστος όγκος του πετρώματος γίνεται τελικό προϊόν με δεκάδες διαφορετικά φινιρίσματα, και πως παραμετροποιείται η γραμμή παραγωγής για να εξυπηρετήσει τις διεθνείς παραγγελίες που συχνά αποτελούν και μια πρόκληση όχι μόνο για την αρχιτεκτονική αλλά και για την μηχανική.

Η ονομασία MARMYK προέρχεται από τις πρώτες συλλαβές των λέξεων Μάρμαρα & Μυκηνών, καθώς στην αρχαία πόλη της Αργολίδας τις Μυκήνες, βρίσκονταν το πρώτο μάρμαρο που εξόρυξε η οικογένεια Ηλιοπούλου, το 1979. Στις μέρες μας, η συλλογή των μαρμάρων της MARMYK περιλαμβάνει περισσότερα από 26 είδη, τα οποία προέρχονται από τα 10 ιδιόκτητα λατομεία της σε όλη την Ελλάδα.

Marmyk3-340

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ

Μετά την αναχώρηση από το εργοστάσιο, έφτασε η ώρα της επίσκεψης στο περίφημο λατομείο: Σε ένα σεληνιακό τοπίο ψηλά στην Ερμιονίδα με θέα ως την Ύδρα, ανάμεσα σε τεράστιους κάθετους «τοίχους» από μάρμαρο αλλά και λοξές τομές παράλληλα προς τις «φλέβες» του πετρώματος, ικανές να κάνει τσουλήθρα ένα… μαμούθ, κορυφώθηκε η εμπειρία του σαββατοκύριακου.

Όταν έπεσε το σκοτάδι, η MARMYK και η Design Ambassador φώτισαν το εξωπλανητικό αυτό σκηνικό με δέσμες πολύχρωμων φώτων, προσκάλεσαν τους επισκέπτες σε ένα επιβλητικό μπαρ από μασίφ μάρμαρο για το απεριτίφ, και πλημμύρισαν όλο το λατομείο με άριες της Μαρία Κάλλας. Το σκηνικό είχε στηθεί για μια αξέχαστη παρουσίαση, «σκαλισμένη στο μάρμαρο».

Οι προτζέκτορες ζωντάνεψαν τους απόκρημνους λευκούς «τοίχους» με προβολές που αφορούσαν στις πρακτικές βιώσιμης εξόρυξης, τη σημασία της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, τον κύκλο ζωής ενός λατομείου και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του σαν χώρο εκδηλώσεων, μουσείο ή ακόμα και ντιζάιν ξενοδοχείο, οινοποιείο κ.α. Ίσως ακούγονται απλησίαστες αυτές οι δυνατότες. Κι όμως, εάν υπάρχει όραμα και θέληση, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ένα λατομείο μπορεί να μετατραπεί σε σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο που θα μαγνητίσει επισκέπτες και από το εξωτερικό.

Παράλληλα με την αξιοποίηση παλιών λατομείων, υπάρχει η δυνατότητα να αδειοδοτηθούν αρκετά ακόμα νέα λατομεία, με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Η Ελλάδα είναι ήδη η τέταρτη χώρα παγκοσμίως στην εξόρυξη μαρμάρου και με βάση το γεωλογικό της απόθεμα, οι δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα της εξόρυξης αξιόλογων πετρωμάτων για κατασκευές, μπορεί να είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητες για αιώνες. Να ένας τομέας για τον οποίο δεν ακούμε καθόλου από τους πολιτικούς σε αντίθεση με τα ζητήματα άλλων εξορύξεων για ενεργειακούς σκοπούς, ή άλλων εξαγωγών όπως τα τρόφιμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ως χώρα διαθέτουμε υψηλή τεχνογνωσία και αξεπέραστη παράδοση στην αξιοποίηση και ενίοτε στην αποθέωση ενός φυσικού υλικού που χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί.

Εν τέλει, όπως όλα τα πράγματα έτσι και το μάρμαρο έχει τα μυστικά του, από την τεχνική της υψηλής λατόμευσης ως την τέχνη και την τεχνική της επεξεργασίας του για εμπορική χρήση. Και όπως μας θύμησε με τον πιο συναρπαστικό τρόπο το Man On The Moon, εμείς οι Έλληνες κατέχουμε αυτά τα μυστικά, από αρχαιοτάτων χρόνων.

Text by Kimon Fraggakis

source: stonenews.eu